2 Dec 2011

Julemad

Skrevet af Karen

Berit har skrevet til mig og spurgt efter en idé til en 3-retters vegetarisk julemiddag til at imponere nogle ikke-vegetariske venner med.

Hvad Berit ikke vidste på forhånd er, at der er (mindst) to ting, jeg ikke er god til.

Den ene er 3-retters middage. Jeg er bedst til gryderetter og andre retter, der udgør et helt måltid i sig selv - eller til det stik modsatte: buffeter med mange små retter.

Den anden ting er julemad. Som nogle af jer måske vil vide, kæmper jeg med at finde på en tradition til jul, der passer mig.

Berit skriver også, at det ikke behøver at ligne traditionel julemad (pyha!) og at hun er glad for krydret mad. Hun har selv tænkt på at servere en thai-suppe til forret. Så kunne man jo forsætte og servere en thai-inspireret hovedret. Det kunne være noget super-enkelt som en broccoli-curry serveret med sorte ris og dampede grønne bønner vendt med friskhakket koriander, ristet sesamolie, limesaft og hakkede cashewnødder. Skal der være mere wauw-effekt over det, kunne man i stedet servere små hjemmelavede, vegetariske forårsruller med en sur-sød thai-salat.

Desserter er jeg heller ikke så god til (okay, det var tre ting, så), men hvad med lidt hjemmelavet is? F.eks. en citronsorbet overhældt med lidt vodka og pyntet med lidt frisk mynte eller citronmelisse. Eller en kokos-is med safran serveret med eksotiske frugter.

Selv har jeg tænkt mig at eksperimentere lidt med halve farserede hokkaido-græskar. Farsen laves af ris eller quinoa med hvidløg, piniekerner, rosiner og svesker og krydres med dild, mynte, kanel, chili, tomatpuré og citronskal inspireret af en opskrift på farserede vinblade. Til det vil jeg servere grønne bønner og noget salat. Længere er jeg ikke kommet. Jeg vil måske også eksperimentere med den der citronsorbet i en vegansk udgave til dessert. Men alt det kommer jeg forhåbentlig til at vende tilbage til.

Jeg håber, at du kan bruge mine forslag, Berit. Havde du noget andet i tankerne, vil jeg foreslå dig at slå en smut rundt om Kirsten Skaarup, der har rigtig mange lækre opskrifter med masser af wauw-effekt!

Er der andre derude, der har et bud, må I meget gerne lægge en kommentar til Berit her.

emner: 

Kommentarer

Luna har også en række spændende forslag til både en traditionel og en utraditionel jul - helt vegansk - lige her: http://hijaluna.wordpress.com/2011/12/01/det-ultimative-inspirationsindl...

Tilføj kommentar