7 Jun 2011

Kerneboller

Skrevet af Karen

De smager skønt, er blide ved blodsukkeret og mætter godt, de er hurtige og nemme at lave, og så kan de fryses. Hvad mere kan man ønske sig af glutenfrit, blodsukkervenligt bagværk? Portionen her er ret stor, to bageplader - du kan evt. halvere den, første gang du prøver den, men ellers er de praktiske at have i fryseren.

Ingredienser

 • 500 g solsikkekerner
 • 200 g græskarkerner
 • 200 g hørfrø (½ knuste, ½ hele)
 • 200 g sesamfrø (½ knuste, ½ hele)
 • 1 l vand
 • 5 spsk husk
 • 1 spsk salt

Fremgangsmåde

Mal 100 g hørfrø helt fint, bedst i en elektrisk kaffemølle ad flere omgange. Hæld i en stor skål. Mal også 100 g sesamfrø fint og hæld dem i skålen. Bruger du den grove Husk, kan du med fordel også give den en tur i kaffemøllen, til det er blevet til pulver. Kom Husk og salt i skålen til de malede hørfrø og sesamfrø.

 • Den helt grove: Kom de øvrige kerner og frø hele i skålen og tilsæt lidt af vandet. Rør grundigt, minimum 5 min. - enten med en stor ske eller med (dejkrogene på) din elpisker - mens du tilsætter vandet lidt efter lidt, så dejen hele tiden er grødagtig og klistret.
 • Den mellemgrove: Kom de resterende frø og kerner i en foodprocessor og blend dem til groft mel. Hæld melet i skålen og tilsæt lidt af vandet. Rør grundigt, minimum 5 minutter - enten med en stor ske eller med (dejkrogene på) din elpisker - mens du tilsætter vandet lidt efter lidt, så dejen hele tiden er grødagtig og klistret.
 • Den fine: Kom de resterende frø og kerner ned i skålen og tilsæt vandet. Grib en stavblender og blend det hele sammen til en fin, grødagtig masse. Giv evt. stavblenderen en pause undervejs, så den ikke brænder sammen. Eller smid det hele i en foodprocessor, hvis du har én, der er stor nok.

Sæt dejen i store klatter på bagepapir. Dyp fingrene i en skål med lidt vand og evt. olie og form og glat bollerne, som du vil have dem. De hæver stort set ikke, så hvis du vil kunne skære dem igennem, skal du sørge for at lave dem mindst 2 cm høje. Omvendt skal du nok ikke lave dem alt for høje. På billedet har jeg lavet nogle "sandwich-boller", der er forholdsvis store i omkreds, men ikke for tykke (ca. 2 cm høje). Og nogle "kuvertbrød", som er noget højere, op til 4 cm, men til gengæld også forholdsvis smalle. Du kan også vælge at smøre dejen ret tyndt ud på en bageplade og bage den til knækbrød eller kiks a la kernekiks ...

Bag dem ca. 45 min. ved 180 grader varmluft (200 grader i almindelig ovn), til de er smukt lysebrune og lyder hult, når du banker dem på undersiden. Køles af på rist. Bemærk, at bollerne kan virke lidt bløde/fugtige/ubagte i midten, indtil de er kølet HELT af. Vent derfor med at skære dem over eller pakke dem væk, til de er helt kolde.

Tips:

 • Det er en smagssag, hvor grove man vil have dem. Jeg kan godt lide noget at tygge på, så jeg går ofte efter de grove eller halvgrove, men den fine variant er også god. Alle tre kan tåle en tur i fryseren.
 • Det er også en smagssag, hvor salte man vil have bollerne. Jeg har halveret saltet i forhold til den oprindelige opskrift, det føles rarest på mine smagsløg.
 • Opskriften er en let omskrevet version af 'Kernebrød' fra bogen Rask af mad skrevet af Marianne Jäger og Carmen Villefrance (Hovedland 2008). Brødet kan ikke fryses uden at smuldre, men jeg opdagede, at det gik fint, hvis man lavede boller af dejen i stedet.

Kommentarer

Hej Karen
Jeg vil gerne prøve dine boller men er lidt i tvivl om den rette mængde kerner, da der øverst står 200 g hørfrø ( også ved nogle af de andre frø) mens der nede i foklaringen er nævnt 250 g- hvad er den korrekte mængde?

kh Rikke

Ups! Der skulle stå 100 g hørfrø og 100 g sesamfrø nede i opskriften. Jeg ved ikke lige, hvad jeg har tænkt på, men det er rettet nu. Tak fordi du gjorde mig opmærksom på det, Rikke! Og held og lykke med bagningen, når det hele nu forhåbentlig passer lidt bedre sammen ...

Hej Karen
Nu er bollerne bagt men uanset hvor lang tid jeg giver dem, så bliver de ikke bagt i midten? til sidst skar jeg dem over og bagte dem med snitfladen opad. De smager superlækkert men fik lidt knækbrød-konsistens. Har du har problemer med de ikke bliver bagt i midten eller laver jeg dem nåske for store?
kh Rikke

Hej Rikke

Altså, det kan være flere ting. For det første skal du ikke regne med at kernebollerne bliver faste på samme måde, som når man bager med mel. Men de skal bestemt heller ikke være klæge. Det er også vigtigt, at halvdelen af hørfrøene og sesamfrøene bliver helt fintmalet, inden de kommes i dejen, så de kan suge fugtigheden til sig.

For det tredje er bollerne som regel lidt bløde/fugtige i midten, indtil de er kølet HELT af (det er Husk'en, der gør det, tror jeg, jeg oplever noget lignende med mine mandelboller), så det kan være svært at vurdere, hvis man skærer dem over, mens de stadig er lune. Jeg giver dem som regel de 45 min. på 180 grader varmluft (bruger du ikke varmluft, skal du nok øge temperaturen til 200 grader) med gode resultater, men man kan godt give dem en time. Når de er flot lysebrune udenpå, bør de også være færdige indeni.

Selv har jeg kun oplevet problemet én gang, hvor jeg ikke havde tid til at lade dem køle helt af. Jeg skulle have dem med på en mini-ferie, kom lidt for sent i gang med bagningen og måtte tilsidst pakke dem i plastikposer, mens de stadig var en anelse lune. Det var ikke nogen god idé - de faldt sammen, blev bløde og lidt klæge og måtte senere en tur på brødristeren med snitfladen nedad for at blive genoplivet.

Det kan selvfølgelig også være, at du har lavet dem lidt for store/høje, som du selv foreslår. I originalopskriften anbefaler de 3 cm i højden på brødet - jeg varierer det lidt, som du måske også kan se af billedet. Jeg laver nogle "sandwich-boller", der er forholdsvis store i omkreds, men ikke for tykke (ca. 2 cm høje). Og jeg laver nogle "kuvertbrød", som er noget højere, op til 4 cm, men til gengæld også forholdsvis smalle. Begge dele fungerer fint.

Jeg håber, at du har mod på at prøve igen - og fortælle, hvordan det gik :-)
Så retter jeg opskriften til med ovenstående råd imens ...

Hej Karen

næste gang jeg bager dem, lader jeg være med at skære dem over med det samme.Det lyder ikke til, jeg har lavet dem for høje og jeg vil med garanti bage disse boller regelmæssigt. Det er skønt at finde en opskrift på boller som ikke indeholder mel. Jeg ELSKER brød men det gør min mave ikke, og disse boller mætter rigtig godt.

Jeg glæder mig til at afprøve dine andre opskrifter :-)

kh Rikke

Hej Karen.
Jeg kan desværre ikke tåle sesamfrø og vil derfor høre, hvad jeg kan erstatte dem med?
Kan jeg bare fordoble mængden af hørfrø eller vil det påvirke smagen?
Måske jeg kan tilsætte hirseflager?
Eller er det bedre at tilsætte kikærtemel?
På forhånd tak!
Hilsen Monica

Hej Monica

Jeg tror sagtens, at du kan erstatte med hørfrø. Og ja, det vil påvirke smagen, men om det er i orden med dig, kan jeg jo ikke vide. Prøv!

Derimod synes jeg, at du skal lade hirseflager og kikærtemel stå - du kan godt komme det i, men det bliver en anden bolle, du får ud af det, og du kan formentlig ikke erstatte 1:1, da begge dele suger fugt på en anden måde end sesamfrø.

Personligt vil jeg nok foretrække at erstatte med f.eks. græskar- og/eller solsikkekerner, hvor du blender 100 g af dem fint, ligesom du ellers ville gøre med sesamfrøene.

Meld gerne tilbage om resultatet, hvis du gør forsøget.

Mange hilsner
Karen

Hey!:D
Det kan godt være, at det her med kommentarer, er til for at man kan rette i opskriften eller komme med forslag, men jeg kan simpelt hen ikke lade være med at bare fortælle at dette er en FANTASTISK opskrift!
Det er den eneste opskrift på glutenfrit brød/boller jeg har været så begejstret for, at jeg har lavet den flere gange.. og jeg tror aldrig jeg holder op!:D
De er VIRKELIG gode! Og alle - også dem uden glutenallergi, bør lave dem her!(:

Tusind tak for den opskrift! Desuden er det også lidt sjovt, at selvom jeg er ved at have lavet dem en del gange, så er der aldrig to portioner der er helt ens - så de er også lidt sjove at lave:b

Kære Gry - ej, hvor blev jeg lige glad dér! Tak for den superpositive anmeldelse - jeg kan jo kun være helt enig med dig :-)
Kommentarer af den slags er altid velkomne - det er så dejligt at vide, at der er nogen derude, der kan bruge det, jeg lægger ud her.

Hej Karen.

Jeg har desværre også problemer med at bollerne ikke bliver ordentlig bagt. Jeg har lavet dem 2-3 cm høje og givet dem 1 time. Ventede til de var helt kolde, men de var stadig rå/ubagte inden i :(
Til sidst delte jeg dem og bagte dem igen i ca 20 min. Det hjalp men de er noget hårde/knækbrødsagtige nu.
Smagen er til gengæld fin :)
Måske kommer jeg for meget husk i? Hvad svarer de 5 spsk. til i gram?
Jeg kan ikke tåle sesam og lavede derfor en blanding af solsikkekerne og græskarkerne, måske det har en betydning?

Mvh. Monica

Hej Monica
Ej, hvor er det ærgerligt. 5 spsk husk svarer til ca. 20 g. Hvordan laver du dem? Med stavblender eller? Fint eller groft? Husker du at male 100 g hørfrø og 100 g andre kerner (til erstatning for sesam) til helt fint mel først? Rører du dejen længe nok? Husk'en skal have tid til at gelere, så minimum 5 minutter - det er længere, end man lige skulle tro, når man står der med dejen. Bruger du varmluft eller alm. ovn?

Tilføj kommentar