4 Aug 2008

Om frugt, smoothies og proteinpulver

Skrevet af Karen

Som insulinresistent skal man passe på med sit frugt-indtag. Grænsen går ved omkring tre portioner (300 g) frugt om dagen (f.eks. 3 æbler) og helst fordelt over hele dagen. Det giver problemer, hvis man er gået hen og blevet små-afhængig af at starte dagen med en smoothie. Jeg var på et tidspunkt ret stolt af, at jeg kunne indtage '6 om dagen' i et eneste måltid, nemlig min morgen-smoothie. Det går bare slet ikke, når man har PCO og er insulinresistent.

Du behøver dog ikke at vinke helt farvel til de lækre smoothies, men portionen skal halveres, og derudover skal en del af frugten udskiftes med fedt og proteiner, der stabiliserer blodsukkeret. Fedtet kan passende være en god, koldpresset hørfrøolie, der samtidig gør underværker for din hud. For proteinernes vedkommende anbefaler mange vallepulver - eller risproteinpulver, hvis man som jeg ikke kan/vil bruge vallepulver.

Så jeg anskaffede mig fluks en bøtte risproteinpulver. Eller fluks og fluks - det var ret besværligt på det tidspunkt, da det skulle skaffes hjem fra udlandet. Men det lykkedes. Desværre smagte det slet ikke godt og gav en underligt grynet smoothie. Med Google i baghånden søgte jeg og fandt et alternativ: hampeproteinpulver. Det smagte en hel del bedre - men stadig ikke specielt lækkert. Og så var det dyrt og skulle ligesom risproteinpulveret skaffes hjem fra udlandet. Et andet mærke risproteinpulver var ikke bedre - det endte med, at jeg smed bøtten ud, da jeg en morgen sad og fik gevaldig kvalme af stadset.

På nettet fandt jeg andre alternativer såsom at tilsætte et hårdkogt æg (ikke afprøvet) eller en stor skefuld nøddesmør til smoothien. Men den bedste løsning fandt jeg en dag, jeg stod og laves hummus. Kikærter. Kogt uden salt smager de stort set ikke af noget, de kan blendes helt glatte og er fulde af proteiner og fibre. Køber du økologiske kikærter og koger dem selv, behøver du heller ikke spekulere over, hvordan dine proteiner er fremstillet.

Så nu er opskriften på en morgen-smoothie som følger:

1 dl kogte, usaltede kikærter
2 dl bær (eller 1½ dl bær og ½ banan)
1-3 spsk hørfrøolie
lidt vanille
soja-, mandel- eller rismælk til konsistensen er som ønsket

Blendes til det er glat, hældes i en skål, drysses med kernedrys og spises med ske.

En gang om ugen sætter man en pose kikærter i blød natten over. Næste dag koges de i frisk vand i minimum 2 timer, til de er helt møre. Man kan tilsætte et nip bagepulver eller natron til kogevandet - det gør kikærterne ekstra bløde. Jeg har dog læst et sted, at det også ødelægger indholdet af B-vitaminer, men det har jeg ikke kunne få bekræftet andre steder.

Hæld vandet fra og fordel kikærterne i små bøtter, så de kan fryses ned i passende portioner. Kikærterne holder fint 2-3 dage i køleskab, men så heller ikke længere.

Kommentarer

Lige en update til emnet: Man kan nu få ærte-protein-pulver på det danske marked. Det smager ikke af noget, gryner ikke, mætter godt og er helt vegetabilsk. Kan røres i din smoothie, din morgengrød og i brød. Genialt til rejser, til når det skal gå stærkt - eller når der pludselig ikke er flere kikærter i fryseren.

Jeg har købt det hos Netspiren.dk - http://www.netspiren.dk/pi/Aerteprotein-Mega-350-gram-17521-461.aspx - men det fås sikkert også andre steder.

Hej Karen

Længe siden, du har skrevet indlægget, men det er et top godt råd med kikærterne. Det skal afprøves.

Gode hilsner
Stine - også insulinresistent

Jeg synes ikke ærteprotein smager godt. Desuden er aminosyrerne i det ikke meget værd, da det er vegetabilsk og ikke animalsk.
Såfremt man ikke er veganer kan man da lige så godt bruge et valleproteinpulver. Jeg plejer at købe mit her http://www.proteinpower.dk/proteinpulver.html

Bruger gerne vanilje, og den variant der er sødet med stevia

Arj, 'Peter' - det er jo ren reklame, og jeg var ret fristet til bare at slette din kommentar, men nu gav det mig så en lejlighed til at komme med nogle kommentarer til emnet proteiner - og proteinpulver, så den fik lov at stå alligevel.

For det første er det noget værre (gammeldags) sludder, det med at aminosyrerne i vegetabilske fødevarer ikke er meget værd. Den påstand holder simpelthen ikke og er vist mest egnet til at skræmme folk til at købe animalsk proteinpulver! Der er masser af letoptagelige aminosyrer i glimrende kvalitet i vegetabilske fødevarer, og med mindre du lever af pasta med ketchup, icebergsalat og hvidt franskbrød med agurk er det ikke noget problem at få sit behov for forskellige aminosyrer dækket på vegetabilsk kost. Læs mere om (vegetabilske) proteiner og aminosyrer her: http://www.vegetarforening.dk/content/protein-og-aminosyrer

For det andet spiser jeg ikke proteinpulver for at få nok proteiner/aminosyrer. Det er udelukkende en metode til - sammen med fedt - at stabilisere mit blodsukker, når jeg som insulinresistent tillader mig at 'svælge' i bær og frugt. Med mindre man er alvorligt syg eller underernæret, er det de færreste danskere, der er i proteinunderskud. Det er faktisk ret svært at komme i proteinunderskud. Noget andet er, hvis man er fejlernæret, men så er det langt bedre at tage sig sammen og få spist de der 600 gram grønsager end at begynde at spise proteinpulver.

Peter=> Aminosyrerne i nogle vegetbabilske proteiner såsom soja protein er nu ganske udemærkede og f.eks. Glutamin indholdet er højere i soja protein end valle protein. Soja protein smager dog dårligere end valleprotein, men er tilgengæld også meget billigere.

Sojaprotein er nu heller ikke uproblematisk, idet det kan være ret svært at fordøje ... se f.eks. her: http://www.umahro.dk/240/?print=1&no_cache=1.

Jeg får et blødkogt æg i min smoothie hver morgen. Man kan kun smage det, hvis det er varmt, så jeg plejer at have kogte æg på køl

Tilføj kommentar