14 Mar 2010

Spirelyst

Skrevet af Karen

I gymnasiet havde jeg øgenavnet 'Bønnespiren', men det er faktisk mange år siden, jeg sidst har spiret bønner selv. Altså indtil for nylig, for nu spirer jeg på livet løs igen. Spirer er et frisk og sprødt indslag i kosten, særligt her i foråret, hvor grønsagerne bliver lidt triste og trangen til frisk grønt presser sig på. Og så giver de et herligt tilskud af vitaminer og mineraler.

Jeg bruger en gammelsdags spirebakke i flere lag, men man kan også bare bruge et stort syltetøjsglas med lidt gaze eller lignende for åbningen, som man så skyller spirerne igennem. Og der er også mere avancerede modeller derude. Prøv at søge på 'spirebakke' på Google, hvis du er interesseret.

Der var engang nogen, der bildte mig ind, at man endelig ikke må spise bønnespirer rå og som minimum skal blanchere dem, grundet indholdet af giftige lektiner. Men så går fornøjelsen ved bønnespirer altså også lidt fløjten, synes jeg. Det er nu heller ikke helt rigtigt, har jeg siden fundet ud af. Det er sandt, at man skal blanchere spirer af f.eks. kidneybønner – men det er ikke nødvendigt med alle slags bønner.

Du kan roligt spise rå spirer af mungbønner, sojabønner og azukibønner samt linser, ærter og kikærter. Spirer af linser smager friskt og lidt peberagtigt og er vældig gode i en salat – her sammen med gulerod og tern af peberfrugt og en let dressing af olie og friskpresset lime.

Du kan også spire bukkehornskløver, sennep, radis, rucola, basilikum og lucerne – og selvfølgelig karse. Spirer af kål skulle være supersunde. Jeg har prøvet med overskudet af grønkåls- og rosenkålsfrø i min frøkasse, og det fungerede glimrende – bortset fra, at man tydeligvis ikke skal blande forskellige kåltyper, da de har forskellig spiretid. De skal som de fleste spirer helst startes I mørke og kan så sættes i vindueskarmen til sidst, så kimbladene bliver grønne og danner klorofyl. Kålspirer smager lidt karseagtigt skarpt og grønt – ligesom grønkålsblade – og fungerer fint som krydderdrys på en salat.

Så er der kernerne – du kan spire hørfrø, sesamfrø og solsikkekerner, sidstenævnte skulle være rigtig lækre, se f.eks. her: http://vegetarkontakt.dk/?-spirebakke=5786. Det må prøves!

Du kan også spire korn – havre, hvede, spelt og rug – men det er vist ikke relevant, når man er glutenoverfølsom. Jeg ved ikke, hvor meget gluten, der er tilbage i spiret korn, men jeg har heller ikke lyst til at eksperimentere med det. Dog kan man også spire boghvede, quinoa og vilde ris, men her er jeg ikke helt vild med smagen og fornemmelsen i munden. Hirse og amarant kan også spires, men det har jeg ikke prøvet. Faktisk har jeg indtil videre kun prøvet mungbønner, azukibønner, linser, kålfrø, basilikumfrø, boghvede, quinoa og kikærter. Kikærterne bryder jeg mig heller ikke specielt om, men det er sikkert en smagssag.

Det mest besværlige med bønnespirerne er, at de skal vandes. To-tre gange om dagen. Det kan godt være lidt svært at huske, når man har dem til at stå oven på køkkenskabet i en papkasse, fordi de efter sigende har bedst af at spire i mørke. Jeg overvejer altså alvorligt at finde en plads til dem på køkkenbordet i stedet. Med en omvendt papkasse over – indtil jeg finder på noget, der er lidt fiksere. For vandes, det skal de, hvis spiringen skal gå godt. Men så kan det næsten heller ikke gå galt. Husk dog straks at pille beskadigede kerner/frø fra, da de ellers kan ligge og rådne og fordærve de andre spirer.

God spirelyst!

Kommentarer

Det ser lækkert ud, og jeg får helt lyst til at gå amok i spire. Jeg har også anskaffet mig en spirebakke for nogle år siden, men jeg synes problemet er, at de store spirer vokser ud gennem de små revner i bakken, og sætter sig fast. Man kan også spire i en glasskål helt uden gaze.
I øvrigt har jeg hørt at grunden til at bønnespire skal blancheres, er på grund af deres høje kim-tal, hvilket giver mening. Mine har til tider været nærmest en anelse "slimmede", og det er jo et lag bakterier.
Og, sidst men ikke mindst, nogle af de frø man kan købe i plantecentre, til fx kål etc. er behandlet med et eller andet.. gødning, eller et eller andet på selve frøene. Det står på pakken, men jeg har efterhånden været ude for det en del gange, og så er det jo ikke så lækkert at spise :) Men det kan man jo hurtigt læse sig til.
Ellers meget inspirerende, jeg vil også straks sætte nogle bønner og linser til spiring :)

Hej Ditte

Ja, det med spirer i de små revner irriterer også mig lidt, men jeg syntes heller ikke, at det fungerede særlig godt med glas og gaze, særligt ikke med de små frø. Hvordan hælder du vandet fra, når der ikke er gaze for?

Det med kimtallene har jeg ikke hørt om - men jeg har et eller andet sted læst noget om, at man skal være forsigtig med lucerne (sikkert også andre), da frøene kan være inficerede med salmonella og lignende. Lyder væmmeligt, så det har jeg valgt at fortrænge, må jeg indrømme.

Slimede spirer har jeg ikke været ude for - bortset fra nogle azukibønner, der klart var for gamle og alt for længe om at spire, så de røg ud. Og så bliver nogle frø, f.eks. karse, naturligt slimede, når man kommer vand på.

Jeg tror, at det er vigtigt, at holde spirebakke/glas pinligt rent, skylle frøene grundigt, inden de sættes til spiring og dryppe grundigt af, når man har vandet dem. Temperaturen skal også være i orden - der må ikke være for varmt.

Det er godt, at du nævner det med frø fra plantecentre. Det havde jeg ikke lige tænkt på, da jeg altid anvender økologiske frø og for f.eks. kålens vedkommende af egen avl. Frø købt i plantecentre og fra supermarkedernes frøstativer kan være bejset med kemikaler for at beskytte mod skimmel osv. - den slags har vi ikke lyst til at spise!

Tak for din kommentar, Ditte. Er der andre derude, der har viden om eller nye synsvinkler på spirer, hører jeg gerne fra jer.

Jeg har lavet utallige portioner mungbønner og kikærter gennem mere end 20 år, i spirekasser som vist på dit foto. Hver sort for sig, men fra start til slut i køkkenvindue tæt ved vasken, så skylning huskes og let klares morgen og aften! De har ikke brug for mørke!!
Her i den kolde tid tager det 2 og 1/2 dag for kikærterne at spire tilpas, mens mungbønnerne må have et halvt døgn mere; i den varmere tid klarer de det i fællesskab på små 2 døgn. Jeg skyller dem ekstra godt, inden de kommes i en glasskål og stilles i køleskab.
Husk at spiringen fortsætter lidt i køleskab, hvormed de hurtigt kan blive kedelige i smagen, hvis de forud har stået for længe i spirebakkerne. Kikærter mister nøddesprødheden og bliver melede :(
Hvis de bliver slimede, er årsagen nok en blanding af for mange bønner og for lidt skylning...

OK, så dropper jeg papkassen og prøver uden - de har allerede fået plads ved vasken, men det er tæt ved køkkenvinduet, så jeg tænkte, at der ville blive for meget direkte sol. Men nu prøver jeg - det kan i hvertfald kun blive nemmere. Tak for din kommentar, Anjoe!

Må undskylde først nu igen at besøge din blog og dermed læse dit svar ;-) Såvel mit nuværende køkkenvindue, i snart 10 år, samt det i tidligere bolig, er/var østvendt, hvorfor bakkerne aldrig har fået hidsigt solskin. Kontra tror jeg ikke, at solen er en skurk; det som altid har aktiveret mine spirer er jo lys, vandskylninger nok og (mindst interessant) rummets genrelle varme - og jeg skal ellers lige hilse fra Rimkogerens og min tidligere bolig med besked om, at køkkenet der var så pissekoldt flere måneder årligt grundet påtvunget dyr varme, hvorfor radiator kun tændtes ved frygt for rørsprængning *LOL* Her og nu er det intet problem; stuens brændeovn samt skorsten tæt ved køkken giver varme nok til, at overlevelsedragter eller en/flere tykke sweaters ikke behøves mere, men spiretiden er som så uforandret - og hvor tidligere et stort ekstra sommerligt køkkenvindue gjorde varmen ulidelig fra tidlig eftermiddag og til ud på aftenen, ja da klaredes spirerne atter blot ved en ekstra koldt-vand-skyldning...

Og så må du i øvrigt undskylde alt mit skriveri; er bare fan af de hersens spirer på såvel håndmad, i salater som til varme retter :-D

Undskyld ej, Anjoe - hverken for det ene eller det andet - jeg er rigtig glad for, at du gider skrive :-) Det er godt med lidt erfaring udi spireriet, især når det forenkler tingene. Jeg har sat spirebakken ved siden af håndvasken og droppet papkassen, og det gør bare det hele uendeligt meget nemmere - både at huske og gennemføre. Spirerne spirer lystigt derudaf, og det er sjovt at følge med i deres udvikling. Så - igen-igen - tak for dine input!

Tilføj kommentar