Hirse-couscous med krydrede grønsager
Skrevet af Karen
Løskogt hirse er et herligt alternativ til couscous og bulgur, hvis man er glutenallergiker.
Ingredienser:
- 200 g hirse
- 4 spsk olie
- ca. 6 dl kogende vand
- 200 g kogte kikærter
- 2 løg
- 2 fed hvidløg
- 2 kartofler
- 2 peberfrugter
- 200 g courgetter
- 2 gulerødder
- En håndfuld friske bønner
- 1 dåse flåede tomater
- 1 dl rosiner
- ½-1 tsk cayennepeber
- ½-1 tsk paprika
- 1-2 spsk gule sennepsfrø
- Salt og peber
- Friskhakket persille
Tilbehør:
- Chilipasta
- Mangochutney
Fremgangsmåde:
Skyl hirsen grundigt og lad den dryppe af. Varm 2 spsk olie op i en gryde og sautér hirsen ved middel varme i ca. 5 min. under omrøring.
Tilsæt det meste af det kogende og lidt salt, og lad det simre under låg ca. 20 min. eller til hirsen er blød. Tilsæt evt. lidt mere vand, hvis hirsen koger tør undervejs.
Skær imens peberfrugt, courgetter, kartofler, løg og gulerødder i små tern. Hvidløgene hakkes fint, de friske bønner skæres i ca. 3 cm lange stykker.
Varm en anden gryde op og rist sennepskornene, til de begynder at poppe. Dæmp varmen, tilsæt 2 spsk olie og svits løgene med et kort øjeblik, tilsæt så de øvrige krydderier, grøntsager, kikærter samt evt. rosiner.
Lad det hele simre under låg ca. 20 min., til alle grønsagerne er møre. Rør rundt af og til. Smag til med salt og peber.
Anretning:
Rør rundt i hirsen med en gaffel for at skille kornene, og hæld den op på et stort fad. Lav en fordybning i midten og hæld grønsagerne i fordybningen. Drys med persille.
Serveres straks med mangochutney og chilipasta (fx harissa eller sambal oelek) som tilbehør.
Tips:
- Grønsagerne kan varieres efter årstid og smag.
- Hirse er særdeles rig på vitaminer og mineraler - især jern, magnesium, kalium og silicium.
- Glutenfri: Pas på med mangochutney og harissa, hvis det skal være glutenfrit. Det kan være jævnet og/eller sødet med ingredienser, der indeholder gluten.
Tilføj kommentar