24 Mar 2009

Sorte bønner (2) - og lidt om sortøjebønner

Skrevet af Karen

Så stod man der. Lørdag eftermiddag. Og glædede sig til en gang pandekager med bønnesnask. Og så er det gud-hjælpe-mig endnu en gang de forkerte bønner, der ligger og koger i gryden. De vil ikke blive møre og cremede. Eller noget. Arrgh. Og det er endda en pose fra Urtekram, som jeg ellers har fået "rigtige" sorte bønner fra før. Efter 1½ time i gryden var de stadig hårde, og jeg var grædefærdig og desparat, så de røg på panden. Hvor de stegte og stegte og stegte. Og stadig var hårde. Altså, det kunne da spises til sidst, men nogen fornøjelse var det godt nok ikke. Jeg tror måske, jeg skal tage mig sammen og smide resten ud, for jeg gider ikke spise den slags bønner.

Det var til gengæld anderledes fornøjeligt med dem, jeg fik af en ven forleden. Vi var budt på aftensmad og sad og spiste en ret med blandede bønner, da jeg pludselig opdagede, at en del af dem var sortøje-bønner og straks - lidt anklagende - spurgte hvor i alverden han havde skaffet sortøje-bønner fra, for dem havde jeg ikke kunne finde nogen steder i årevis. Jo, dem købte han skam i ... Helsingborg. De var ikke økologiske, men de smagte skønt. Nogle dage senere lå der et kilo sortøje bønner og et kilo sorte bønner af den helt rigtige slags på mit spisebord. Se, det kalder jeg venskab! Men i vores hus får den slags bønner hurtigt ben at gå på, og jeg har nu kun en lille slat sortøjebønner tilbage, som jeg i desperation overvejer at putte i jorden til sommer - tænk, hvis man kunne dyrke dem selv! Men håbet er spagt, for de er fra Marokko og holder sikkert af mere varme, end min køkkenhave kan byde på.

Jeg må nok nøjes med at købe en pose af de sorte fra Biogan og håbe, at det stadig er samme sort som sidst og ikke sorte sojabønner, som der står på posen ...

Jeg har i øvrigt lagt mærke til at "de rigtige" bønner bliver blålilla-sorte, når de har ligget i blød, mens "de forkerte" bliver rødlilla-sorte eller endda nærmest lyserøde, når de har ligget i blød. Hvis det holder, kan man på forhånd se, om det er de rigtige bønner ... altså inden man planlægger maden efter dem. Så fremover gælder det om straks at lægge en pose bønner af en ny forsyning i blød - er det de rigtige, kan man bare lægge dem i fryseren, til de skal bruges.

Og så må jeg overveje det med Helsingborg. Og en bil.

emner: 

Kommentarer

De holdt - de sorte bønner fra Biogan. Blå-lilla skær efter udblødning, kogt møre på en halv time og en drøm i en gang sorte bønner med chili og koriander. Ahh.

har lige bestilt 1/2 kg. sortøjede bønner i England,gennem ebay.uk.
og betalt £1,99 + forsendelse £3,79 ca. 51kr.

Økologiske?

Tilføj kommentar