Rødbedelasagne
Skrevet af KarenHvis din oplevelse af rødbede er noget syrligt-sødt syltet stads eller noget vammelt-sødt med en bismag af jord, er du nok ikke meget for at kaste dig ud i denne saftige lasagne. Men prøv alligevel - den er en af husets absolutte favoritter, også hos børnene. På grund af tomaternes syrlighed smager den faktisk slet ikke af rødbede, og den flotte røde farve giver ny kulør til en trist vinterdag.
Ingredienser:
- 1-2 pakker (glutenfrie) lasagneplader eller 1 portion hjemmelavet pastadej
- evt. 100 g reven vegansk ost (kan f.eks. købes i Meny) eller ½ dl sesamfrø
- Lidt olivenolie
Rødbede-tomatsovs:
- 2-10 fed hvidløg
- 2 mellemstore rødbeder
- 2 dåser flåede tomater eller 1 dåse og 2 spsk koncentreret tomatpuré
- 1 tsk tørret oregano
- ½ tsk tørret basilikum
- Urtesalt
Løg-bechamel:
- 2-3 store løg
- 2 spsk (kikærte)mel
- ca. ½ l vand eller (soja)mælk
- Urtesalt
Fremgangsmåde:
Rødbede-tomatsovs
Rødbederne skrælles og skæres i små tern eller rives groft. Hvidløgsfedene hakkes fint og sauteres i lidt olivenolie i en gryde, til det er blankt. Tilsæt rødbede og dåsetomater + evt. tomatpuré sammen med krydderierne. Lad simre under låg for svag varme ca. 20 min., eller til rødbederne er møre.
Blend rødbede-tomatsovsen med en stavblender, til den er passende jævn. Jeg foretrækker en forholdsvis grov struktur, så der stadig er lidt at tygge i. Smag til med urtesalt og evt. ekstra krydderier.
Løg-bechamelsovs
Løgene pilles og hakkes fint. Svits dem i ca. 2 spsk olivenolie i en gryde, til de bliver gennemsigtige. De må ikke tage farve. Drys mel over og rør rundt, til olien er opsuget. Spæd med vand eller mælk lidt efter lidt under kraftig omrøring. Dæmp varmen og lad sovsen koge under låg ca. 15 min.
Blend løg-bechamelen helt jævn med en stavblender og smag til med urtesalt, peber og evt. muskatnød.
Lasagnen
Sæt ovnen på 200 grader. Læg lasagnen sammen med en smule rødbede-tomat-sovs i bunden, et lag lasagneplader, rødbede-tomatsovs og løg-bechamel, lasagneplader osv. Der skal ikke ret meget tomat- og bechamelsovs mellem pladerne, ellers bliver det hele for vådt. Slut med et lag lasagneplader med nogle skefulde løgbechamel over, så det dækker pladerne. Drys evt. reven "ost" eller sesamfrø over til sidst og sæt fadet i ovnen i ca. 20 min., til overfalden er gylden.
Tips:
- Man kan sagtens bruge en rest kogte eller bagte rødbeder. Så skal rødbede-tomat-sovsen heller ikke koge så længe.
- Løg-bechamelen kan erstattes med en rodfrugt-bechamel.
- Rødbede-tomatsovsen er også dejlig på en hjemmelavet pizza.
Tilføj kommentar