Pålæg

16 Mar 2008

Blomkålsguf

Skrevet af Karen

En glimrende erstatning for hvidløgsost, som dip eller pålæg. Oprindeligt rørte jeg den med mayonnaise, men avocado er faktisk meget bedre.

Ingredienser

  • 1 moden avocado
  • ca. 1 dl blomkål Josefine
  • lidt friskklippet purløg eller et drys tørret oregano
  • lidt citronsaft
  • salt og peber

Fremgangsmåde

Mos avocadokødet og rør det med blomkål Josefine og krydderurter. Smag til med citronsaft, salt og peber.

Smør det på godt brød og spis som det er, eller pynt med en skive tomat. Brug det som dressing i en sandwich. Vend det i en salat. Top det op på halve tomater og drys med lidt ekstra purløg. Server som dip til stænger af rå grønsager.

Blomkålsguf skal spises indenfor få timer, det kan ikke gemmes.

Tips:

  • Har du ikke lige en rest blomkål Josefine, kan du bruge samme mængde kogt blomkål og lidt friskpresset hvidløg i stedet.
  • Purløg kan undværes, erstattes af eller kombineres med andre friske krydderurter, f.eks. dild, kørvel og/eller oregano.
2 Jul 2007

Denne opskrift er en af mine absolutte favoritter:

Ingredienser:

  • 5-6 dl kogte sorte bønner
  • 1-2 spsk olivenolie
  • Kogende vand
  • 2 finthakkede løg og 2-3 fed finthakket hvidløg eller
    15-30 fed finthakket hvidløg
  • Saften af 1 lime eller citron
  • 2 friske røde chili eller ½-1 tsk chilipasta (fx sambal oelek)
  • 2-3 tsk syltede eller 2-3 spsk friske, hakkede korianderblade
  • Salt

Fremgangsmåde:

Steg løgene blanke i olien, uden at de tager farve, og tilsæt bønnerne. Befri chilierne for kerner og skær dem i ganske tynde strimler, der tilsættes bønnerne. Lad det stege mørt ved lav varme. Rør ofte i massen med en træske, så nogle af bønnerne moses. Tilsæt kogende vand i små skvæt undervejs, så det ikke brænder på og får en kartoffelmos-agtig konsistens.

Når ca. halvdelen af bønnerne er kogt ud, tilsættes citronsaft og koriander, og der smages til med lidt salt.

Lad mosen hvile nogle minutter, inden den serveres lun. Servér som fyld i pandekager - gerne med fintsnittet salat og guacamole - eller som en slags dip med tortillachips og/eller stænger af gulerødder, blegselleri og agurk til. Også dejlig som pålæg på brød.

Tips:

  • Jeg foretrækker så absolut variationen med de mange fed hvidløg!
  • Smager også dejligt kold næste dag - man kan evt. spare på hvidløgene, hvis det er til madpakken ...
  • Andre bønner kan sagtens bruges, fx azukibønner, pintobønner, hvide eller brune bønner. Blot skal de kunne moses lidt med bagsiden af en ske under stegningen. Altså ikke kikærter. Og sorte bønner smager altså bedst ...
  • Syltede korianderblade fås på glas i de fleste større dagligvareforretninger og er en glimrende erstatning for frisk koriander, der kan være svær at skaffe.
2 Jun 2007

Mexikanske champignoner

Skrevet af Karen
champignoner

Mexikanske champignoner er hurtig aftensmad, hvis man serverer dem som fyld i færdigbagte pandekager, men de er også lækre til kartoffelmos eller ris.

Ingredienser:

  • 2 fed hvidløg
  • 1 stort eller 2 små løg
  • 250 g champignoner
  • 1 gulerod
  • 2 stængler blegselleri
  • 1 gul peberfrugt
  • 1 frisk rød chilipeber
  • Saften af ½ lime eller citron
  • 1 tsk bouillonpulver eller -pasta
  • Salt og peber
  • 2 tsk syltede korianderblade

Fremgangsmåde:

Halvér løg og hvidløg og skær dem i tynde skiver. De rensede champignoner skæres i tykke skiver og guleroden rives groft. Blegsellerien skæres i skiver. Peberfrugten og chilipeberen halveres og befries for kerner (pas på med chilien!). Peberen skæres i skiver, og chilien hakkes fint.

Varm lidt olie i en tykbundet sautérpande og svits løgene et kort øjeblik. Tilsæt de øvrige grønsager og sautér det hele i 5 min. Tilsæt lime- eller citronsaft og bouillonpasta. Læg låg på og lad retten simre for svag varme yderlige 5-10 min. Servér straks til kartoffelmos, ris eller som fyld i tortillas eller madpandekager.

Tips:

  • Den friske chilipeber kan fint erstattes af 1-2 tsk finthakkede, syltede jalapeño-chilier eller ½ tsk chilipasta.
  • De syltede korianderblade kan selvfølgelig erstattes af et lille bundt friske - eller evt. af persille, hvis man ikke bryder sig om smagen af koriander.
  • Smager også godt som "topping" på en ordentlig omgang dampede grønsager, f.eks. grønne bønner, broccoli og/eller blomkål
  • Retten smager også dejlig dagen efter og er fortrinlig som en del af en sommerbuffet - da tilberedes retten med fordel dagen i forvejen, det giver en mere koncentreret smag.
  • Rester er dejligt pålæg på en skive brød eller i en sandwich.
27 Maj 2007

Blomkål Josefine

Skrevet af Karen
Blomkål Josefine

En herlig, enkel og hurtig ret med masser af blomkål, hvidløg og persille. Pragtfuld over pasta, dampede slikporrer eller grønne bønner, i bønnesalater, som pålæg og som cremet tilbehør.

Ingredienser:

  • 1 blomkålshoved i små buketter
  • 2-3 hvidløg (min. 10 fed)
  • ½-1 dl olivenolie
  • 1 stort bdt. persille
  • salt og friskkværnet peber

Fremgangsmåde:

Sæt blomkålsbuketterne over at koge i en gryde med letsaltet vand, til de er møre, ca. 10 minutter.

Imens pilles og hakkes hvidløgene fint med en skarp kniv (hvidløgspresseren kan også bruges). Hak også persillen fint.

Hvidløgene sauteres i ½ dl olivenolie for lav varme, til de er gennemsigtige og blanke.

Tilsæt persillen og en smule salt og lad simre videre, til persillen falder sammen.

Fisk blomkålsbuketterne op af vandet og lad dem dryppe af i et dørslag. Hak blomkålen groft, rør den i hvidløgene og varm godt igennem. Tilsæt evt. lidt mere olie om nødvendigt. Smag godt til med salt og peber.

Tips:

  • Brug gerne mere hvidløg - og persille! De to ting skal følges ad, men så vil jeg også påstå, at det aldrig kan blive for meget. Grænsen sættes kun af, hvor mange hvidløg og hvor meget persille du gider at hakke. Jo mere, jo bedre.
  • Rester smager godt smurt på (glutenfrit) brød - evt. rørt op med lidt hummusnaise og oregano til en vegetabilsk 'hvidløgsost' - og meget gerne med tomatskiver ovenpå. Og lidt oliven, måske.
  • Rester kan også danne grundlag for en gang blomkålsguf eller røres i en kold kartoffel- eller bønnesalat.