Kan man selv lave kikærte- og quinoamel?
Skrevet af KarenJeg har fået en mail fra Malene, der bl.a. skriver:
"Jeg er begyndt at spekulere over, om man selv kan fremstille kikærtemel og quionamel? Altså skal det i princippet bare kværnes, eller skal kikærte iblødsættes først og quiona skylles? Ved du det?"
Godt spørgsmål - ved jeg det? Jeg har selv stillet de samme spørgsmål for nogle år siden. Dengang havde jeg en kornmølle, som jeg selv lavede boghvede- og rismel på. Men kikærter kunne den ikke tage, først og fremmest pga. af størrelsen. Heller ikke majs.
Jeg tror ikke, at man kan lave kikærtemel selv, Malene, jeg har i hvertfald opgivet. Hvis du udbløder kikærterne, kan du godt køre dem på en food procesor, men du får ikke mel ud af det - det bliver 'bare' til fars til f.eks. falafler. Måske kan man godt bruge denne fars i brød m.m., jeg har ikke prøvet, men det var da egentlig et forsøg værd.
Quinoa kan du derimod godt køre på en kornmølle eller for den sags skyld bare i din blender/foodprocessor. Jeg har gjort det nogle gange, og det fungerer okay. I princippet burde man nok skylle quinoaen og lade den tørre igen - eller man kan riste den, til den dufter nøddeagtigt, køle den helt af og male den til mel.
I praksis er jeg helt holdt op med at lave mit mel selv, fordi jeg for det første ikke bruger ret meget af det, og for det andet fyldte min kornmølle alt for meget i mit lille køkken. Og for det tredje var det især kikærtemel, jeg gerne ville lave, fordi det var svært at skaffe - og det kunne jeg alligevel ikke på den mølle, jeg havde. Så i dag køber jeg alt mit mel. I det lokale supermarked (ris og boghvede) og hos helsekosten (kikærte og quinoa).
Er der læsere derude, der har noget at bidrage med i denne sammenhæng, er I meget velkommen til at lægge en kommentar eller skrive til mig, så skal jeg bringe det videre.